keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Sokkelimuotit tontilla


Sokkelin valumuotit odottamassa huomista valua.
Kesällä toimme anoppilasta vanhan asuntovaunun tukikohdaksi tontillemme. Siellä on ollut hyvä keitellä kahveja sun muuta. Kesällä siinä muutamia öitä nukuttiinkin raivaustöiden aikaan kun asuimme vielä eri paikkakunnalla kuin tonttimme. Poika tykkää leikkiä vaunussa tonttikäynneillä. Tänään oli kovat leikit menossa Tuomas-veturi -sarjan eri junahahmoilla. Pikku neiti viihtyi vaunuissa päiväunilla.

Tukikohtamme the asuntovaunu.

Alma ja Alaka, äiti ja tytär. Isännän kanssa aika usein pyöräilevät väliaikaisasunnolta tontille. Välimatka on n. 7 km.


Perustuksien tekeminen alkaa

 Tänään aamulla kävin rakennusten ulkopuolisiin töihin palkatun kvv-vastaavan kanssa tontilla "katselmoimassa" tähän mennessä tehtyjen töiden laadun. Kaikki oli kunnossa kuten pitikin, jee. Hänen tarvitsee enää saapua paikalle muuttotarkastukseen sitten ensi maaliskuussa. Rakennuksen sisäpuoliset vesi-, viemäri- ja iv-työt onkin sitten Designtalojen hommaaman kvv-vastaavan vastuulla.

Heti kohta saapuikin tontille Perustavat tekemään anturalaudoitusta ja raudoitusta iltapäivän anturan valua varten. DT:n vakioperustukseen ei antura kuulunut, mutta pohjatutimuksen mukaan sellainen oli syytä tehdä. Maaperä tontillamme on kyllä varsin kantavaa (siltti-)moreenia. Anturallisesta perustuksesta jouduimme maksamaan n. 2700e lisähinnan.






Antura valettu



Näkymä takaterassille.

Näkymä takaterassilta.
Samaan aikaan Perustavien kanssa aamulla kävi sähköyhtiö vihdoin kytkemässä jakokeskuksen ja tonttikeskuksen välille sähköt. Sähköjä ei ongelmitta saatu tontille, sillä toissa viikolla tonttikeskuksen kytkennän hoitanut sähkäri ei ollut vielä eiliseen iltapäivään mennessä lähettänyt mittarointipyyntöä sähköyhtiölle. Viimeksi maanantaina olin asiasta heille reklamoinut, sillä tänään tarvittiin sähköä tontilla. Onneksi sähköyhtiöstä oltiin niin kivoja eilen iltapäivällä sinne soitellessani, että he lupasivat samantien olla suoraan meidän palkkaamaan sähkäriin yhteydessä ja tänään tosiaan heti aamusella oli meillä sähköt. Päätettiin selvyyden vuoksi ottaa nyt sähkön myynti ja siirto samasta paikasta ja katsoa sitten muuton jälkeen mistä sähkö saadaan halvimmalla ja ostaa sitten sieltä.


tiistai 27. syyskuuta 2011

Kalustesuunnitelmat

Keittiön, khh:n ja vessojen kalustesuunnitelmathan pitää DT:n prosessin mukaisesti päättää jo lupakuviin sillä tarkkuudella, että esimerkiksi vesi-/viemäripisteiden, jääkaapin, pakastimen, uunin ym. paikkaa ei enää lupakuvien painamisen jälkeen voi muuttaa muuta kuin lisähintaan. DT:n pakettiin sisältyy Topi-keittiöiden kalusteet, jotka toki voi jättää pois ja hommata kalusteet sieltä mistä parhaimmaksi katsoo. Hyvityshinta kalusteista taitaa vaan olla aika huono. Harkinnan jälkeen päätimme ottaa pakettiin Topin kalusteet, mutta jättää esimerkiksi makuuhuoneiden ja eteisen kiinteät kaapit pois ja hommata niihin kalusteet itse muualta. Saatu kalustehyvitys varmasti uppoaa keittiön kalusteiden lisäyksiin ja muutoksiin. Tehtaan puolesta tuli "valmiit" kalustesuunnitelmat pari viikkoa sitten näytille ja niitä on aikaa lokakuun puoli väliin asti viilata sähköpostitse yhdessä nimetyn Topi-yhteyshenkilön kanssa. Suunnitteluapua saisi myös paikallisesta Topi-liikkeestä 50e/h hintaan. Meillähän on DT:n ns. halppismallinen talo, jossa mm. kiinteät kalusteet ovat vakiona aika ankeat. Meidän keittiö on vakio Piippola 136:n keittiötä isompi, joten vaikka materiaaleja emme kalusteiden osalta laadukkaampiin vaihtaisikaan niin joka tapauksessa meille on tulossa lisäkuluja suuremman kappimäärän takia. Kalusteissa voisi siis "tyytyä" ottamaan talotoimitukseen sisältyvät kalusteet Topi-keittiöiden valmiin suunnitelman mukaan, mutta ainakin meille keittiö on huoneista tärkein ja sen toimivuuteen ja ulkonäköön halutaan panostaa. Vakio keittiöön ei esimerkiksi kuulu nykyaikaisesti vetolaatikoita vaan kaikki alakaapit on tosiaan kaappeja. Budjettiin on onneksi muutama raha varattu kalustemuutoksia ajatellen.

Kesäkuussa siis hiki päässä väänsin keittiön ja khh:n kalustesuunnitelmia Ikean-suunnitteluohjemalla, jonka mukaan keittiön ja khh:n sähkölaitteet ja vesipiste-/viemäpisteet on lyöty lukkoon. Topi-keittiöiltä olen saanut kaksi muutostarjousta ja täytyy kyllä sanoa, että kiitettävän nopea on meidän yhteyshenkilö ollut tarjouksissaan. Molemmat tarjoukset ovat tulleet minulle päivässä. Katsotaan nyt mihin valintoihin lopulta päädytään.

maanantai 26. syyskuuta 2011

Meillä on lupa

Aloituskokous pidettiin 20.9.  Kuten ennalta arvelin tosi tiukkaa tuntuu homma olevan. Pari puutetta oli vielä arkkitehtikuvissa. Yläpohjan onteloon pitäisi tehdä toinen huolto-/tarkastusluukku ja khh:n ja keittiön väliin tarvittaisiin kynnys. Perustussuunnitelmaakin jouduttaisiin vielä korjaamaan sen verran, että lattiavalu täytyisi tehdä 100 mm:nä DT:n vakioratkaisuna olevan 80 mm:n laatan sijaan. Taas meille lisälaskua paksummasta lattiavalusta... No varmaankin loppujen lopuksi hyvä ratkaisu tehdä paksumpi valu niin varaapahan lattiakin sitten paremmin lämpöä. DT:ltä varmistin, että taloelementteihin tarvittavat muutokset vielä onnistuvat ajatellen 14.10 luvattua elementtitoimitusta. Huoh, lisäykset ehtivät vielä. Lattiavalun lisäkustannuksesta tosin unohdin samalla kysyä. Perustussuunnitelija on kyllä jo uuden suunnitelman  DT:lle lähettänyt, mutta täytyy  vielä varmistaa, että laatanvahvennos on varmasti tulossa ja selvittää paljonko se budjetistamme kirpaisee.

Perustustenvalu voidaan aloittaa 27.9. Aikataulusta ollaan 8 pv jäljessä. Sillä ei onneksi ole vaikutusta elementtitoimitukseen. Elementit ovat siis edelleen tulossa 14.10!!

EDIT: Perustavan kanssa sovittiin sokkelivalun aloitukseksi 28.9.

Voihan jätevesisuunnitelma

6.9 soitin lupasihteerille ja pyysin saada ympäristösihteerin lausunnon jätevesienkäsittelysuunnitelman puutteista sähköpostiini. En ollut itse vielä selvillä mitä lisäselvityksiä tarkalleen ottaen tarvittaisiin. Lisäselvityspyyntö oli rakennusvalvonnasta lähtenyt suoraan jätevesisuunnitelman tehneelle eikä lainkaan meille. Suunnitelman yhteenvetolomakkeen ja asemapiirustuksen ristikkäisten tietojen lisäksi puhdistustuloksista esitetyt teoreettiset  laskelmat eivät kuulemma riittäneet todentamaan täyttääkö järjestelmä lain vaatimukset.  Myös mitoituksessa oli epäselvyyttä ja lisäksi asemapiirustuksesta puuttui  jätevesien purkukohta eikä ratkaisua ollut esitetty maasuodattamona. Jaahas, jätevesisuunnittelija saisi ottaa puhdistustulokseen ja mitoitukseen kantaa, mutta asemapiirustus oli DT:n tekemä eikä jätevesienkäsittelysuunnnitelmaa varten ollut teetätetty omaa kuvaa. Soitto DT:n asiakaspalveluun ja selvisi, että kuva voitaisiin piirtää alkaen 255 € hintaan.  Päätin soittaa lupapäällikölle ja selvitellä voitaisiinko lupa myöntää ehdollisena niin, että toimittaisimme puuttuvat tiedot myöhemmin. Hyvä kun soitin hänelle suoraan, sillä soittoni seurauksena hän lupasi myöntää meille luvan perjantaina 9.9!! Asemapiirustustakaan ei tarvitsisi uusia, sillä riittäisi, että LVI-asemakuva olisi kunnossa.

Rakennusluvan hakeminen ja muuttopuuhaa

DT:n aikataulun mukaan rakennuslupa olisi pitänyt olla myönnettynä 19.8. Ehdimme kuitenkin kuulemaan naapureita vasta viikolla 33. Lisäksi jätevesienkäsittelysuunnitelma aiheutti suurta päänvaivaa. Ei mennyt ihan putkeen! Ummikkona tilasimme kalliin suunnitelman jo toukokuun puolivälissä maaperätutkimuksen (pohjatutkimuksen) kanssa samassa yhteydessä. Tällöin talon, porakaivon ja maasuodattamon sijainti oli vasta suunnittelutasolla. Kaiken lisäksi toisen käden kautta ostettu suunnittelma vaikutti hätäisesti tehdyltä ja laatija oli täyttänyt yhteenvetolomakkeen "epämääräisesti" ilmeisesti pohjatutkimuksen perusteella käymättä tontilla. Kaikki etäisyystiedot olivat aivan mitä sattuu, järjestelmän mitoitus tehty virheellisillä pinta-alatiedoilla, käytetty järjestelmän lisänä kallista fosforinpoistokaivoa, vaikka sitä ei ympäristösihteerin mukaan toistaiseksi tarvinnut asentaa ym. Lisäksi järjestelmä muutettaisiin Uponorista Jitaksi. Jita-järjestelmissä fosforinpoisto voidaan toteuttaa viemäriverkostoon asennettavalla kemikaalinannostelupumpulla, joka on fosforikaivoa huokeampi ratkaisu. Soitettuani suunnitelupalvelun myyneelle taholle minua kehoitettiin vain käsin korjaamaan suunnitelmaa.

Saimme lupahakemuksen liitteineen jätettyä postitse rakennusvalvontaan vasta18.8 kolmisen viikkoa lupakuvien valmistumisen jälkeen. Alkoi todenteolla jännittää kuinka aikataulun kävisi. Perustusten teon piti alkaa 19.9 ja rakennusluvan lainvoimaisuus astuisi voimaan vasta 2 vk lupapäätöksen julkaisupäivästä.

Perjantaina 19.8 muuttokuorma ajettiin kuorma-autolla uudelle paikkakunnalle väliaikaisasuntoon. Silti tavaraa jäi vielä 3 pakettiautokuorman verran muuttamatta. Ne tuotaisiin uuteen asuntoon ja tontilla sijaitseviin vanhoihin rakennuksiin seuraavan viikon aikana.Vanhan talon luovutus uusille asukkaille olisi 26.8.

Maasuodattamoa
Maanantaina 22.8 saatiin soitto lupasihteeriltä, että yksi naapuri oli kuulematta. Tietämättöminä emme olleet tiedottaneet naapuria, jonka kanssa meillä on yhteinen rajapyykki, mutta jonka kanssa meillä ei ole yhteistä rajaa. Tiistaina 23.8 puhelurumban tuloksena saimme selville yhden omistajan nimen (ja rakennusvalvontaan taas lisää maksettavaa 20 € selvittelystä) ja asuinpaikan. Huonoksi onneksemme kuuleminen pitäisi hoitaa postitse, sillä omistaja asui toisaalla. Taas tulisi viivytystä rakennusluvan myöntämiseen. Naapurin allekirjoituksen päiväyksestä hänellä olisi vielä 7 vrk:n valitusaika ennen kuin lupapäätös voitaisiin antaa ja tästä päivästä menisi 2 vk ennen kuin lupa olisi lainvoimainen.


Kaivuri viety pois tontilta. Tästä jatketaan syyskuun lopulla.

1.9 aloin kyselemään rakennuslupahakemuksemme tilannetta ja selvisi, että jätevesienkäsittelysuunnitelma oli puutteellinen. Ei kyllä ollut mikään ihme niin huonosti se oli mielestäni laadittu. Lisäselvityspyyntö oli lähetetty 25.8 rakennusvalvonnasta suoraan suunnitelman laatijalle. Soitin heti suunnittelupalvelun myyneelle taholle ja hän lupasi olla yhteydessä suunnittelijaan. Saahan nähdä mihin vielä jouduttaisiin tuon suunnitelman takia. Suunnitelma oli tietenkin jo maksettu, joten tuskin hirveää intressiä olisi suunnittelijalla enää suunnitelmaa korjata. Jäisikö rakennusluvan myöntäminen nyt kiinni siitä.

Raksalla olisi nyt taukoa syyskuun loppupuolelle asti lukuunottamatta tonttikeskuksen kytkentää. Paikallisen sähkärin pitäisi käydä tekemässä kytkennät 14.9. Designtalojen omalta RG Designtalotekniikaltakin kytkentää kyselin, mutta hinta oli sen verran suolainen, että päätin ottaa homman muualta. Sähkärin pitäisi sitten lähettää mittarointipyyntö sähköyhtiölle, jotta jakokeskus kytkettäisiin sähköverkkoon ja meillä olisi SÄHKÖT!


8.9 tonttikeskus pystytetty tontille odottamaan kytkentää.

Maaurakka alkaa

Pohjatöistä pyydettiin kesäkuussa muutama "täyden paketin" urakkatarjous sisältäen pintamaiden kuorinnan, viemärin, vesiputken ja sähköojan kaivuun ja asennuksen, sadevesi- ja salaojatarvikkeet ja niiden asentamisen, maasuodattamokentän jätevesille, maasuodattamolaitteiston asentamisen sekä sokkelin sisä- ja ulkopuolisen soratäytön. Maa-aineet (sepelit, hiekat, murskeet) aiottiin ottaa tonnihinnalla kulutuksen mukaan. Lopulta päädyttiin kuitenkin tuttuun kaivurimieheen ja hankkimaan kaikki pohjatöissä tarvittavat tarvikkeet ja maa-aineet itse. Näin saatettaisiin jopa pysyä budjetissa, sillä saadut tarjoukset olivat kyllä reippaasti yli budjetoidun. Täytyy sanoa, että "avaimet käteen talossa" maatyöt on niitä ainoita työvaiheita, jossa voi säästää tuhansia kilpailuttamalla.

12.8 kaivuri tuotiin odottamaan 15.8 maanantaina alkavia kaivuutöitä

Toisen maatyöpäivän jälkeen näytti tältä.
Salaoja-, sadevesi, vesi- ja viemäritavaroiden hankinnalle tuli hoppu kun maaurakoitsija aloittikin työt näin paljon aiemmin sovitusta syyskuun alun aloituksesta. Äkkiä yritin saada tarjouksia eri puolilta. Hirveä hässäkkä oli päällä kun samaan aikaan olisi pitänyt pakata tavaroita 19.8 aiotun muuton vuoksi. Lopulta päätimme, että urakoitsija käy ostamassa tavarat omalta kontaktiltaan meidän laskuun. Luultavasti hänen saamansa alennukset olisivat kuitenkin todella hyvät. Samalla päätimme toteuttaa maasuodattamon Jitan laitteistolla jätevesienkäsittelysuunitelmassa olevan Uponorin sijaan. Myös muiden valmistajien laitteita netistä selailin, mutta mistään ei saanut laitteita päivän-kahden toimitusajalla, mikä ei sinänsä tosiaankaan ole mikään ihme. Jitan 3,5 m3:n 3-osaisen sakokaivon maaurakoitsija saisi hommattua meille huokealla samantien ja se olisi aiottua Uponorin 2,5 m3:n laitteistoa mukavasti suurempi.

Porakaivon porauksesta oli pyydetty tarjous jo toukokuussa, jotta kustannusarvioon oli saatu hinta porakaivolle. Kaiken kaikkiaan tarjouksia oli keväällä pyydetty jo ainakin takasta ja piipusta sekä niiden muurauksesta ja maatöistä. Porakaivo tilattiin maaurakoitsijan kehoituksesta vk 33 lopulle.

Niihän siinä kävi, että kun lasku porakaivofirmasta tuli, ei hinta/m ollutkaan enää sama kuin tarjouksessa. Soitto firmaan ei enää auttanut vaan hinta oli tosiaan keväästä pompsahtanut. Alkeellinen virhe minulta. Muista aina tilausta tehdessäsi varmistaa hinta! Tarjous oli ollut voimassa vain 30 pv. Kaivolle tuli syvyyttä 120 m. Vettä ainakin pitäisi kaivossa riittää. Rakennuspaikka sijaitsee kyllä kivasti kallioisella tontilla. Paikoitellen kallio alkaa jo puolen metrin syvyydestä. Jotenkin tuntuu, että poraajat poraavat "turhaa" liian syvälle vain laskutuksen takia. Tiedä sitten. Pumppua ei kyllä porausfirmasta oteta vaan otetaan se suoraan tukusta. Katsotaan kuka saadaan pumppua asentamaan.

lauantai 24. syyskuuta 2011

Tontinraivausta heinä-elokuussa

Kiireet alkoivat heti elokuun alusta painaa päälle kun maaurakoitsijamme ilmoitti tuovansa koneen tontille jo 12.8 alunperin 1.9 sovitun aloituksen sijaan. Mieheni oli heinäkuun viimeisinä päivinä vasta hieman aloitellut tontin raivaamista raivaamalla ryteikköä raivaussahalla matalaksi. Kaikki isommat koivut olivat vielä pystyssä ja risukkoa pitäisi vielä raivata lisää.


Tästä aloitettiin 29.7


Muutaman tunnin jälkeen
 
Perustusten teon oli määrä alkaa 19.9. Aikataulussa pysyminen olisi kuitenkin kiinni rakennusluvan saamisesta. Mieheni ja veljeni raivasivat tonttia vk 32 alussa mieheni muutamana vapaapäivänä. Raksan organisointia ja hommien sujumista hankaloitti juuri se, että asuimme toisella paikkakunnalla 140 km:n päässä.




9-10.8.2011
  
Niinhän siinä kävi, että raivaushommia ei ehditty saada aivan valmiiksi ennen kaivinkoneen tuloa. Jonkin verran jäi raivattavaa vielä vastaavalle mestarillemme. Hän onneksi avuliaasti kävi heilumassa moottorisahan kanssa tontilla maaurakoitsijan jo aloitettua työnsä. Puut luvattiin hänelle tästä vaivasta palkaksi.

Sähköliittymä oli tilattu 21.6 toimitusajalla 8 vk. Jakokeskuksen oli määrä olla tontin rajalla 15.8. Sähköyhtiö oli aikataulussa ja 12.8 keskus nökötti pystyssä. Maakapelia tuodessaan sähköyhtiö paransi samalla meidän tietä, jee!




Nyt vaan kavuri tontille mylläämään.