maanantai 26. syyskuuta 2011

Maaurakka alkaa

Pohjatöistä pyydettiin kesäkuussa muutama "täyden paketin" urakkatarjous sisältäen pintamaiden kuorinnan, viemärin, vesiputken ja sähköojan kaivuun ja asennuksen, sadevesi- ja salaojatarvikkeet ja niiden asentamisen, maasuodattamokentän jätevesille, maasuodattamolaitteiston asentamisen sekä sokkelin sisä- ja ulkopuolisen soratäytön. Maa-aineet (sepelit, hiekat, murskeet) aiottiin ottaa tonnihinnalla kulutuksen mukaan. Lopulta päädyttiin kuitenkin tuttuun kaivurimieheen ja hankkimaan kaikki pohjatöissä tarvittavat tarvikkeet ja maa-aineet itse. Näin saatettaisiin jopa pysyä budjetissa, sillä saadut tarjoukset olivat kyllä reippaasti yli budjetoidun. Täytyy sanoa, että "avaimet käteen talossa" maatyöt on niitä ainoita työvaiheita, jossa voi säästää tuhansia kilpailuttamalla.

12.8 kaivuri tuotiin odottamaan 15.8 maanantaina alkavia kaivuutöitä

Toisen maatyöpäivän jälkeen näytti tältä.
Salaoja-, sadevesi, vesi- ja viemäritavaroiden hankinnalle tuli hoppu kun maaurakoitsija aloittikin työt näin paljon aiemmin sovitusta syyskuun alun aloituksesta. Äkkiä yritin saada tarjouksia eri puolilta. Hirveä hässäkkä oli päällä kun samaan aikaan olisi pitänyt pakata tavaroita 19.8 aiotun muuton vuoksi. Lopulta päätimme, että urakoitsija käy ostamassa tavarat omalta kontaktiltaan meidän laskuun. Luultavasti hänen saamansa alennukset olisivat kuitenkin todella hyvät. Samalla päätimme toteuttaa maasuodattamon Jitan laitteistolla jätevesienkäsittelysuunitelmassa olevan Uponorin sijaan. Myös muiden valmistajien laitteita netistä selailin, mutta mistään ei saanut laitteita päivän-kahden toimitusajalla, mikä ei sinänsä tosiaankaan ole mikään ihme. Jitan 3,5 m3:n 3-osaisen sakokaivon maaurakoitsija saisi hommattua meille huokealla samantien ja se olisi aiottua Uponorin 2,5 m3:n laitteistoa mukavasti suurempi.

Porakaivon porauksesta oli pyydetty tarjous jo toukokuussa, jotta kustannusarvioon oli saatu hinta porakaivolle. Kaiken kaikkiaan tarjouksia oli keväällä pyydetty jo ainakin takasta ja piipusta sekä niiden muurauksesta ja maatöistä. Porakaivo tilattiin maaurakoitsijan kehoituksesta vk 33 lopulle.

Niihän siinä kävi, että kun lasku porakaivofirmasta tuli, ei hinta/m ollutkaan enää sama kuin tarjouksessa. Soitto firmaan ei enää auttanut vaan hinta oli tosiaan keväästä pompsahtanut. Alkeellinen virhe minulta. Muista aina tilausta tehdessäsi varmistaa hinta! Tarjous oli ollut voimassa vain 30 pv. Kaivolle tuli syvyyttä 120 m. Vettä ainakin pitäisi kaivossa riittää. Rakennuspaikka sijaitsee kyllä kivasti kallioisella tontilla. Paikoitellen kallio alkaa jo puolen metrin syvyydestä. Jotenkin tuntuu, että poraajat poraavat "turhaa" liian syvälle vain laskutuksen takia. Tiedä sitten. Pumppua ei kyllä porausfirmasta oteta vaan otetaan se suoraan tukusta. Katsotaan kuka saadaan pumppua asentamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti